Η ποικιλία καφέ Catuai
Catuai σημαίνει «πολύ καλό» στη γλώσσα Γκουαρανί. Είναι ένας πολύ καλός καφές! Ο Catuai είναι ένας καφές Arabica υψηλής απόδοσης, που αναπτύχθηκε στη Βραζιλία. Οι άνθρωποι που το καλλιεργούν θέλουν να μαζέψουν τους περισσότερους κόκκους ανά στρέμμα φυτών καφέ Arabica.
Σε αυτόν τον οδηγό θα μάθετε τα πάντα για την προέλευσή του και το προφίλ γεύσης του!
Γεωγραφική προέλευση
Το Instituto Agronomico (IAC) της Πολιτείας του Σάο Πάολο στο Campinas της Βραζιλίας ανέπτυξε τον καφέ Catuai το 1949. Τον κυκλοφόρησε στο κοινό το 1970, ξεκινώντας από ορισμένες πανεπιστημιακές φάρμες δοκιμών και προχωρώντας προς τα έξω από εκεί. Διασταύρωσαν το Mundo Novo (το οποίο είναι εξαιρετικά παραγωγικό) και το μικρότερο Caturra για να φτιάξουν έναν καφέ που παρήγαγε πολλούς κόκκους αλλά δεν καταλάμβανε πολύ χώρο. Επίσης μεγαλώνει γρήγορα. Η πρώτη συγκομιδή γίνεται μόνο μετά από τρία χρόνια.
Αυτός ο κόκκος θέλει πολύ ασβέστη και λίπανση. Το φυτό είναι επίσης ευαίσθητο σε ασθένειες και σκουριά, καθιστώντας το πιο επικίνδυνο να φυτευτεί. Αλλά ο τεράστιος αριθμός των κόκκων που παράγονται το καθιστά πολύ χρήσιμο.
Η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα και η Βραζιλία είναι οι κύριοι καλλιεργητές του Catuai. Ενώ καλλιεργούνται κυρίως στη Λατινική Αμερική, καλλιεργούν επίσης Catuai στην Ινδονησία και το Βιετνάμ.
Είναι Catuai Arabica ή Robusta;
Το Catuai είναι Arabica. Μοιράζεται πολλά χαρακτηριστικά με τη Robusta, όπως η οξύτητα και οι υψηλές αποδόσεις. Αυτό οδήγησε σε μια ψευδή φήμη ότι ο Catuai ήταν ένας μηχανικός Robusta. Στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, ο Catuai δημιούργησε μια έκρηξη στην παραγωγή arabica, δημιουργώντας παραγωγικά χωράφια σε άμεσο ηλιακό φως. Αναπτύσσεται και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Αυτό έκανε το Catuai μια κερδοφόρα και αξιόπιστη καλλιέργεια. Επέκτεινε επίσης τις περιοχές όπου μπορούσε να αναπτυχθεί ο καφές Arabica.
Οι ανάμεικτοι καφέδες (blends) χρησιμοποιούν συχνά το Catuai. Είναι σχετικά φθηνό και έχει καλύτερη γεύση από τη Robusta. Μερικές φορές αναπτύσσεται μαζί με τις ποικιλίες με τις οποίες θέλουν να το συνδυάσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι γεύσεις τους αναμειγνύονται από τα πρώτα στάδια. Δημιουργεί μια γενετική πολυκαλλιέργεια που προστατεύει τα φυτά από επιβλαβείς ασθένειες.
Μπορείτε να βρείτε ειδικούς καφέδες Catuai, αλλά χρειάζονται λίγο ψάξιμο, καθώς δεν είναι συνηθισμένοι. Πολλά Catuai έχουν ένα πικρό και χαμηλού οξέος προφίλ που μοιάζει με Robusta. Αλλά μερικά Catuai είναι αρκετά καλά και μπορείτε να τα σερβίρετε μαζί με μερικά από τα καλύτερα Arabica. Αναζητήστε αυτά που καλλιεργούνται σε μικρές φάρμες και σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ένας τέτοιος είναι και το χαρμάνι μας Bonobo.
Επεξεργασία
Οι περισσότεροι καλλιεργητές επεξεργάζονται φυσικά το Catuai. Αυτό του δίνει περισσότερο σώμα. Οι καλλιεργητές στεγνώνουν τα φασόλια με τα κεράσια να είναι ακόμα προσκολλημένα σε υπερυψωμένα κρεβάτια. Στη συνέχεια διαχωρίζουν μηχανικά το κεράσι από το φασόλι. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο φασόλι να πάρει περισσότερη γεύση από τα φρούτα.
Γευστικό προφίλ καφέ Catuai
Οι καλλιεργητές καλλιεργούν Catuai σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Θα έχει διαφορετικό γευστικό προφίλ ανάλογα με την προέλευσή του. Η βασική του γεύση είναι γλυκόπικρη. Οι γεύσεις σοκολάτας, καραμέλας, ζάχαρης και μελιού υπάρχουν σε ισορροπία με την εγγενή πικράδα του κόκκου. Ένα μέτριο έως ελαφρύ καβούρδισμα θα αναδείξει αυτές τις ιδιότητες. Διαφορετικές τοποθεσίες μπορεί να οδηγήσουν σε μια γεύση αμυγδάλου, μια πικάντικη γεύση όπως μοσχοκάρυδο ή κάρδαμο ή μια φυτική γεύση όπως γλυκό χόρτο.
Τα μικρότερα Catuais κάνουν ένα εξαιρετικό σκούρο ψητό, παίρνοντας τις γεύσεις σοκολάτας και καραμέλας που δείχνουν τα περισσότερα σκούρα ψητά.
Κίτρινος καφές Catuai
Τα περισσότερα Catuai που πωλούνται είναι κίτρινα φρούτα. Η διεθνής αγορά προτιμά το κίτρινο Catuai για το απαλό του σώμα, αλλά η γεύση του είναι σχεδόν ίδια με του κόκκινου τύπου. Ο γονέας του Catuai, Caturra, είναι καφές με κίτρινους καρπούς.
Καφές Maui Red Catuai
Το Red Catuai έχει πιο γεμάτο σώμα και πιο περίπλοκη γεύση από το κίτρινο Catuai. Το κόκκινο Catuai έχει ιδιαίτερη γεύση σοκολάτας και ξηρού καρπού, κάνοντας κάποιες συγκρίσεις με το ψωμί με μπανάνα. Βγαίνει απαλό και απαλό.
Συνιστώμενες μέθοδοι παρασκευής
Ο καφές Catuai λάμπει όταν φτιάχνεται σε στυλ pour-over με Chemex ή παρόμοια απόσταξη. Αυτή η μέθοδος αφήνει τις λιγότερο γεύσεις στους κόκκους να ξεχωρίζουν πραγματικά. Το Catuai μπορεί επίσης να είναι σκούρο καβουρδισμένο και να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή σκούρου καφέ και εσπρέσο.