Coffee Monkey

Η ποικιλία καφέ Caturra

Κάθε κόκκος έχει να πει μια ιστορία στον απέραντο, συναρπαστικό κόσμο του καφέ. Μια ποικιλία που ξεχωρίζει για το ξεχωριστό γευστικό της προφίλ είναι ο καφές Caturra. Αυτή η φυσική μετάλλαξη του Arabica Bourbon είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικά καφέδες που καλλιεργούνται στη Λατινική Αμερική. Έχει μοναδική προέλευση, τεχνικές καλλιέργειας και γεύσεις.
Ελάτε μαζί μας καθώς εξερευνούμε τι ξεχωρίζει τον Caturra από άλλους καφέδες Arabica. Αφού διαβάσετε αυτήν την ανάρτηση, είμαι διπλά βέβαιος ότι η εκτίμησή σας για αυτό το μοναδικό ρόφημα θα εκτοξευθεί!

Τι είναι ακριβώς ο καφές Caturra;

Ο καφές Caturra είναι μια φυσική μετάλλαξη του Arabica Bourbon. Το Bourbon είναι μια ποικιλία με καταγωγή από την Αιθιοπία. Έφτασε στην Υεμένη (σπίτι του καφέ qahwa) το 1450 προτού οι Ολλανδοί έμποροι το πήγαν στην Ινδονησία το 1700. Από εκεί κατέκτησε τον κόσμο!Παραδόξως, οι ειδικοί του καφέ ανακάλυψαν αυτή την ποικιλία Bourbon που αναπτύσσεται στην πολιτεία Minas Gerais της Βραζιλίας, μίλια μακριά από την Αιθιοπική καταγωγή της. Τελικά, το ανέπτυξαν για τις εμπορικές αγορές τη δεκαετία του 1960.Το Caturra είναι ένα αεράκι για φροντίδα και συγκομιδή. Αλλά, λάβετε υπόψη ότι αυτός ο καφές μοναδικής προέλευσης χρειάζεται προσεκτική διατροφική συνεισφορά για να ευδοκιμήσει. Υπάρχουν δύο ποικιλίες αυτής της φυσικής μετάλλαξης: Κόκκινη Caturra και Κίτρινο Caturra.Και οι δύο ποικιλίες παρουσιάζουν νανισμό και έχουν εξαιρετικά καλή απόδοση σε συνθήκες πλήρους ήλιου. Περιττό να πούμε ότι η στιβαρότητά του καθιστά αυτόν το μονοποικιλιακό καφέ ιδιαίτερα δημοφιλές στους καλλιεργητές καφέ σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική.Αυτή η φυσική μετάλλαξη του Arabica Bourbon ευδοκιμεί σε υψόμετρα από 4.900 έως 5.500 πόδια (1.493 έως 1.670 μέτρα). Χρειάζεται επίσης ετήσιες βροχές από 98 έως 137 ίντσες (2.500 και 3.500 χιλιοστά) για να αναπτυχθεί τέλεια.Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της συγκομιδής, αλλά (δεν μπορείτε να τα έχετε όλα υποθέτω) τόσο χαμηλότερη είναι η απόδοση.Τα φυτά Caturra γενικά αρχίζουν να ανθίζουν τρία έως τέσσερα χρόνια μετά τη φύτευση. Η διαδικασία επιλογής του, που ονομάζεται μαζική επιλογή, αναγκάζει τους καλλιεργητές να επιλέγουν μια ομάδα μεμονωμένων σπόρων για την ανώτερη απόδοσή τους.Καλλιεργούν χύμα σπόρους από αυτά τα μητρικά φυτά για να σχηματίσει μια νέα γενιά. Επαναλαμβάνουν τη διαδικασία για τη μεγαλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα.

Πού καλλιεργείται η Caturra;

Κορυφαίες χώρες και περιοχές παραγωγής.Από την αρχική καταγωγή του στην Ανατολική Αφρική, ο καφές Caturra έχει κάνει αρκετά γνωστό στη Λατινική Αμερική. Αν και δεν κυκλοφόρησε ποτέ επίσημα στην αγορά της Βραζιλίας, επεκτάθηκε γρήγορα σε όλη την Κεντρική Αμερική, ιδιαίτερα στη Γουατεμάλα.Από εκεί, εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων: Βολιβία,Κόστα Ρίκα,Εκουαδόρ,Ονδούρα,Τζαμάικα,Νικαράγουα,Παναμάς,Περού.Αλλά εκεί που πραγματικά απογειώθηκε η Caturra είναι η Κολομβία. Οι παραγωγοί εισήγαγαν για πρώτη φορά αυτόν τον καφέ στη χώρα τη δεκαετία του 1970. Σε λίγο, αντιπροσώπευε σχεδόν το ήμισυ της παραγωγής της χώρας! Ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση που ξεκίνησε τρεις δεκαετίες αργότερα βελτίωσε πάρα πολύ την παραγωγή. Σε αυτό το πρόγραμμα, ειδικοί στον καφέ επέβλεψαν την αποκατάσταση απίστευτων τριών δισεκατομμυρίων φυτών καφέ – ένα τεράστιο κατόρθωμα!Οι καλλιεργητές αντικατέστησαν τα υπάρχοντα φυτά Caturra με την ανθεκτική στη σκουριά των φύλλων καφέ ποικιλία Castillo. Η Caturra είναι ένα μητρικό φυτό αυτής της νεότερης, πιο ανθεκτικής ποικιλίας καφέ.

Τι κάνει τον καφέ Caturra ξεχωριστό; Λοιπόν, γιατί να καλλιεργείται ο καφές Caturra; Τι είναι αυτό για τον παραγωγό;

Λοιπόν, πρώτα απ ‘όλα, αυτό το φυτό καφέ μοναδικής προέλευσης είναι εξαιρετικά παραγωγικό (ακόμη και σε ηλιόλουστες ώρες)! Στις κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας, η πρώτη καλλιέργεια μπορεί να αποδώσει απίστευτα 750 λίβρες (340 κιλά) καφέ αγοράς ανά στρέμμα! Επιπλέον, η Caturra προσφέρει πάντα καλή ποιότητα φλιτζανιών λόγω των μικρότερων, πυκνότερων κόκκων καφέ της γεμάτα με γεύση. Ωστόσο, υπάρχει μια προειδοποίηση. Η Caturra είναι ευαίσθητη στη θανατηφόρα σκουριά των φύλλων του καφέ (τοπικά La Roya) και στη νόσο του τρυπητή του καφέ (τοπικά La Broca). Αυτές οι μάστιγες έχουν καταστρέψει πολλές φυτείες, ειδικά στην Κόστα Ρίκα και τη Γουατεμάλα. Αλλά δεν χάθηκαν όλα! Όταν διασταυρώνεται με το υβρίδιο Timor, αυτή η φυσική μετάλλαξη του Bourbon Arabica παράγει νέες ποικιλίες Catimor. Αυτά είναι ανθεκτικά στη σκουριά των φύλλων καφέ και περιλαμβάνουν Citistic, Costa Rica 95, IHCAFE 90 και Lempira. Ένας άλλος λόγος για τη δημοτικότητα του Caturra είναι το πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί και να συγκομιστεί. Χάρη στο συμπαγές μέγεθος αυτής της ποικιλίας, τα πυκνά κεράσια καφέ της βρίσκονται συνήθως σε εύχρηστα 6,5 πόδια (2 μέτρα), γεγονός που τα καθιστά ένα αεράκι για να διαλέξετε. Και ενώ αυτά τα καφεόδεντρα χρειάζονται πολύ TLC, η επιπλέον προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να καλλιεργήσετε έως και 6.000 από αυτά τα δέντρα νάνοι ανά εκτάριο με κλάδεμα ενός στελέχους.

Αναρωτιέστε γιατί αυτός ο καφές γνώρισε ευρεία εμπορική υιοθέτηση στην Κεντρική Αμερική και την Κολομβία; Ας ανακεφαλαιώσουμε!

Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους: είναι υψηλής απόδοσης, εύκολο στη συντήρηση και εύκολο στη συγκομιδή και επεξεργασία. Αυτό τον κάνει τον τέλειο «εμπορικό» σπεσιαλιτέ καφέ! Στην πραγματικότητα, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικονομικά καφέ της περιοχής. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, η Caturra είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη δημιουργία νέων ποικιλιών χάρη στην άφθονη απόδοση μούρων και το συμπαγές μέγεθος φασολιών. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός καφές αναφοράς για τη δοκιμή οποιασδήποτε νέας γενιάς ποικιλιών.

Προφίλ Caturra Coffee Cup
Τώρα σε αυτό που όλοι θέλουμε να μάθουμε – τι γεύση έχει αυτός ο συναρπαστικός καφές;

Λοιπόν, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο οι αγοραστές καφέ επιθυμούν αυτόν τον καφέ στην αγορά, δεν χρειάζεται να σας πω ότι είναι πολύ ιδιαίτερο. Η Caturra έχει έντονες γλυκές νότες σοκολάτας. Εμφανίζει επίσης φωτεινές, εσπεριδοειδείς νότες από πορτοκάλι, μανταρίνι, λάιμ και γκρέιπφρουτ. Αυτή είναι η αντίθεση! Οι αγοραστές καφέ αγαπούν ιδιαίτερα το μεσαίο σώμα, την ευχάριστη κιτρική οξύτητα και το γλυκό φινίρισμα. Αυτοί οι σύνθετοι καφέδες είναι επίσης ευέλικτοι (σπάνιοι για κόκκους καφέ) και χρησιμεύουν εξίσου καλά ως ελαφρύ, μεσαίο ή σκούρο ψητό. Ως ελαφρύ ψητό, η φυσική οξύτητα των εσπεριδοειδών του Caturra λάμπει στο τελευταίο φλιτζάνι, καθιστώντας το το τέλειο ρόφημα για ένα νόστιμο. Αντίθετα, ο καφές Caturra δείχνει περισσότερες νότες σοκολάτας όσο πιο σκούρο τομ καβουρδίζεις. Τα μεσαία ψησίματα κάνουν ένα εξαιρετικό pour-over, αυτόματο drip ή French press brew. Ως σκούρο καβουρδισμα, συνιστάται το Caturra ως εσπρέσο ή κρύο ρόφημα. Διατηρεί ακόμα τη γλυκύτητά του σε αυτό το δύσκολο επίπεδο ψησίματος, καθιστώντας το ένα πολύτιμο φλιτζάνι μεταξύ των λάτρεων του καφέ. Επωφελείται επίσης από την προσθήκη κρέμας γάλακτος ή γάλακτος, επομένως οι παγωμένοι καφέδες lattes, καπουτσίνο και ακόμη και φραπουτσίνο έχουν πολύ καλή γεύση με αυτήν την ποικιλία κόκκων.

Η φυσική κόκκινη Caturra είναι πιο γλυκιά από την κίτρινη ποικιλία. Έχει εξέχουσες νότες σοκολάτας, γκρέιπφρουτ και μούρων. Αντίθετα, το τελευταίο παρουσιάζει ξεχωριστές, ολοκληρωμένες γεύσεις τροπικών φρούτων. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι οι κόκκοι καφέ Caturra είναι όπως οι περισσότεροι άλλοι καφέδες, καθώς προσφέρουν μοναδικά γευστικά προφίλ και γεύσεις, ανάλογα με το πού αναπτύσσονται.

Τελικές σκέψεις: Πρέπει να δοκιμάσετε για τους λάτρεις του καφέ παντού.Και να το έχουμε – όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καφέ Caturra! Ελπίζω ότι αυτή η ανάγνωση ήταν διασκεδαστική και, το πιο σημαντικό, ενημερωτική. Ελπίζω επίσης (με την καρδιά) να σας προσελκύσαμε να δοκιμάσετε αυτόν τον εξωτικό, μοναδικής προέλευσης καφέ. Αυτή η ποικιλία Arabica Bourbon είναι απόδειξη της ικανότητας, του πάθους και της αφοσίωσης των καλλιεργητών της – μια καλή γευστική αίσθηση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν καφέ στο δρόμο που ταξιδεύει λιγότερο. Κάνετε τη χάρη στον εαυτό σας και παραγγείλετε το χαρμάνι μας Capuchin που φτιάχνεται αποκλειστικα από κόκκους Caturra από την Κολομβία σήμερα. Δεν θα μετανιώσετε. Η περίπλοκη οξύτητα και η γλυκύτητα αυτού του σπάνιου καφέ είναι εξαίσια!

Scroll to Top